PROGRAMMA

EXPOSITIE   16.09 t/m 03.10 
VIRTUOOS ONDER DE RADAR JOACHIM HARTZ 1961-2021

Mobirise

Schilderijen, tekeningen, ontwerpen, kinetische objecten, filmpjes, geluidslandschap, kostuums en video’s van performances 

Joachim Hartz ontwikkelde zich tijdens zijn 59-jarige leven op alle gebieden van kunst. Hij studeerde beeldhouwen en schilderen aan de Rietveld en Objecttheater aan de AHK. Daarna maakte hij met zijn Silotheatercollectief multidiciplinaire voorstellingen die mondiaal reisden.

Hij bracht humor, diepgang en verrassing in velerlei projecten; bijvoorbeeld de internationale producties van Tristan Honsinger, musicus van de ICP, waaraan hij vorm gaf als scenograaf en performer. Ook leende hij zijn vindingrijkheid in schets, leus en performance aan de culturele zelfverdediging van de grote gekraakte kunstenaarspanden: de Graansilo en het ADM.

Als grensoverschrijdend visionair voor wie de meest gewaagde optie favoriet was, bracht hij zijn collega’s nu eens tot wanhoop, dan weer tot euforie.Vanaf zijn tienerjaren kampte Joachim met een hevige vorm van psoriasis wat veel jeuk en pijn veroorzaakt. Achter humor en charme wist hij dit lijden voor zichzelf te houden.

Op zijn etage aan de Overtoom te Amsterdam schilderde hij kleine en enorme doeken van vrienden en stadslandschappen.

Joachim was hartzvriend van velen. Met onderbouwd optimisme droeg hij bij aan een begripvollere wereld waar de grenzen tussen jong en oud, ziek en gezond, gek en gewoon zijn opgelost.

Opening 17 september 16:30

EXPOSITIE NDSM EXPO X   24.09.2021 t/m 03.04.2022
RETWEET 

Mobirise

De expositie RETWEET gaat over delen, uitwisselen en verbinden. Kunstenaars zijn uitgenodigd om, in overleg met elkaar, hun werk te combineren tot een geheel. Werken worden naast elkaar en tegenover elkaar geplaatst in verrassende combinaties. Soms spreekt het elkaar tegen en soms versterkt het werk elkaar. Er zijn werken van kunstenaars die dezelfde fascinatie hebben en ook van kunstenaars die een zelfde thema totaal anders benaderen. 

Kunstenaars zijn vertellers en dat doen ze in elke toonaard. Daarvoor staat een zee aan techniek en materiaal hen ten dienste. Maar altijd is er een overeenkomst, een aantrekkingskracht, die de kunstenaars doet besluiten hun werk te combineren. 

Tijdens deze expositie zullen de kunstenaars werk toevoegen, veranderen of weghalen. Zo wordt de expositie een wereld in beweging waarbij de toeschouwer de mogelijkheid krijgt de weg die de kunstenaar bewandelt te volgen. Het is aan de bezoeker de verschillende verhalen te verbinden.

EXPOSITIE 24.10 t/m 06.11 
ETCA (European Contemporary Turkish Artists) groepstentoonstelling

Mobirise

Samen met Atelier Okan Akin organiseert NDSM FUSE een grote internationale tentoonstelling van de kunstenaarsgroep ETCA (European Contemporary Turkish Artists). In deze kunstenaarsgroep zijn 37 professionele kunstenaars werkzaam in verschillende disciplines. Meer dan de helft van de kunstenaars is afgestudeerd aan een kunstacademie in Europa of aan een andere moderne kunstopleiding. De meerderheid van deze groep kunstenaars komt uit Nederland, de rest uit België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen en Finland. We zijn trots dat we deze kunstenaars kunnen samenbrengen op de NDSM.

Elke kunstenaar neemt met twee kunstwerken deel aan deze tentoonstelling. Dit betekent dat er werken in verschillende technieken en stijlen te zien zijn in een geweldige, inspirerende kunstomgeving. 

PERMANENTE EXPOSITIES

THE OPPOSITE ENDS OF A CONTINUUM VINCENT BOSCHMA

Mobirise

In De Rerum Natura omschrijft Lucretius het begrip clinamen principiorum, ofwel de oorspronkelijke afbuiging als volgt: ‘De atomen vallen in een kaarsrechte baan door de leegte, onder invloed van hun eigen gewicht. Maar op onbepaalde momenten en onbepaalde plaatsen, vertonen ze een minieme quasi-afwijking, die juist voldoende is om van een wijziging van het evenwicht te spreken’.

In deze klassieke atoomtheorie kan de vorming van lichamen uit de oer-atomen alleen plaatsvinden door een onvoorziene en onvoorspelbare verstoring van de regelmaat. Wie de gedragingen van de lichamen en hun bewegingen onderzoekt stuit dus uiteindelijk op uiterst kleine, maar beslissende zwenkingen, die het machtige raderwerk van natuurwetten dat de materie bestiert zijn vorm geven.

THE OPPOSITE ENDS OF A CONTINUUM werkt vanuit een vergelijkbaar principe; in een verlicht landschap waarbinnen kringvormige bewegingen centraal staan, is een dualistisch, polariserend samenspel gaande tussen magneten en ijzerpoeder. Buiten de regelmatige beweging werken twee onafhankelijke veranderlijke krachten, waarbinnen een ordelijk verloop kleine chaotische wendingen vrij spel hebben.

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00-18:00

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

Mobirise free maker - Learn more