PROGRAMMA

EXPOSITIE    01.10.2022 t/m 26.03.2023
NDSM XPO XII    AI

Mobirise

Beeld Fabien Gruau

AI, Artificiële Intelligentie, is steeds meer een onderdeel van ons leven. Het systeem, dat de werkelijkheid herleidt tot mathematische eenheden door het creëren en toepassen van algoritmen, wordt dagelijks gebruikt in zoekmachines, apps, stedenplanning, de financiële markten, global logistics, surveillance en in nog veel meer toepassingen.

Het streven een machine te maken die functioneert als een mens is al eeuwen oud. In de Griekse en Chinese mythen werd al verhaald over mechanische door de mens gemaakte wezens, een ideaalbeeld van de mens zelf. Niet alleen verhalenvertellers waren gefascineerd door dit fenomeen, maar ook wetenschappers en kunstenaars probeerden zélf het leven te creëren. Leonardo da Vinci knutselde een ridder in elkaar en in de 19e eeuw werden de automatons gemaakt, opwindbare vogels en poppen die aten, dronken en poepten.
Maar pas in de 20e eeuw met de komst van de computer begon de ontwikkeling van AI, een zelfdenkende machine. En niet alleen een machine die onze lichamelijke beperkingen opheft maar ook de mogelijkheden van het menselijke brein ondersteunt en verbetert.

De uitvinding van de boekdrukkunst bracht de mens in aanraking met andere denkbeelden en dat veranderde zijn kijk op de wereld. Zo laat ook AI ons met nieuwe ogen kijken naar ons gevoel voor autonomie en het idee van auteurschap. Wat is de waarheid en wat de realiteit? En hoe te denken over moraal en privacy?

Deze expositie toont werken van kunstenaars die reageren op AI. Kunstenaars die met behulp van AI nieuwe werken creëren. Kunstenaars die zich ertegen verzetten en kunstenaars die ermee een verbinding aangaan, maar ook kunstenaars die het wetenschappelijk benaderen. Kunstenaars die beïnvloed worden door de wereld van games en SF. Kunstenaars die onze ervaring van de werkelijkheid bevragen en die maatschappijkritisch de AI-ontwikkeling becommentariëren met humor of juist hun zorgen daarover uiten.


Curator: Ellen Klijzing

Kunstenaars: Tom Bekkers, Vincent Boschma, Simone Boon, Jan Borren, Allard Boterenbrood, Hilbrand Bos, Ania Drupka, Rika Maja Duevel, Fabien Gruau, Vladimir Hristov , Ossa Kierkegaart, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Deniz Kurt,
DH Mack, Lou Moison, Manuel Pellegrini, Giulia Principe, Cedric La Quieze, Paul Rinzo, Ivano Salonia, Henk Schut, Jan Selen, Bart-jan Steerenberg, Hilde Tuinstra, Kevin Walker, Querine van der Weijde

EXPOSITIE    03.09.22 t/m 29.01.2023    WUNDERKAMMER
NDSM TOEN
    STICHTING NDSM-HERLEEFT

Mobirise

NDSM TOEN is geprolongeerd tot 12 maart

In de expositie NDSM TOEN komt via foto’s, objecten en modellen de NDSM van toen weer tot leven; vanaf het moment van tekenkamerontwerp tot en met de bouw en de tewaterlating van een schip, de koppelingsfase van een mammoettanker en diverse reparatiewerkzaamheden tot aan het einde van de werf in 1984.

Aangezien Harmoniecorps Tuindorp (HCT) vanaf 1946 tot en met 1979 de muzikale omlijsting bij tewaterlatingen heeft verzorgd en dit jaar haar 100-jarig jubileum viert, hebben zij ook een plekje in dit geheel gekregen. Zij tonen in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar Harmonie.

In de Wunderkammer-mini draait een doorlopende film over de bouw van ms. Oranje, waaraan gekoppeld 2 video’s van HCT waarin oud-leden vertellen over Tuindorp en de harmonie in het bijzonder, gevolgd door een muziekstuk dat speciaal voor HCT is gecomponeerd.

Naast deze expositie wordt de mogelijkheid geboden om op zwerftocht door de scheepsbouwloods te gaan waar nog historische relicten uit de NDSM-tijd aanwezig zijn. Via een QR-code wordt uitgelegd waar deze objecten en plekken voor hebben gediend. Op deze manier probeert Stichting NDSM-Herleeft meer interesse te kweken voor de nautische industriele geschiedenis van deze werf en tracht zij zichtbaar te maken wat destijds door vele duizenden werknemers is gepresteerd.

Organisatie: Stichting NDSM-Herleeft in samenwerking met NDSM FUSE en Harmoniecorps Tuindorp

PERMANENTE EXPOSITIES

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00-18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

Tijdens de IJ-Hallen in de NDSM-loods (één weekend per maand van oktober t/m maart) is NDSM FUSE alleen toegankelijk via de IJ-Hallen

NDSM FUSE is helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar binnenkort gaat dat veranderen

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

Designed with ‌

Landing Page Creator