PROGRAMMA

EXPOSITIE    01.09.2023 - 28.01.2024
NDSM XPO XIV    OP DE VLUCHT

Mobirise

© Hélène Min

Migratie is een eeuwenoud fenomeen dat de wereld heeft gevormd en getransformeerd. Mensen zijn altijd al op de vlucht geweest, gedreven door allerlei motieven. Vandaag de dag beïnvloeden de media ons beeld van vluchtelingen sterk en vaak negatief. Het verhaal van mensen die geliefden achterlaten en oceanen trotseren op zoek naar een beter leven is complex. Mensen vluchten voor oorlog, discriminatie of economische malaise en de gevolgen van klimaatverandering.
Vluchten vindt echter ook op kleinere schaal plaats, om uiteenlopende redenen, binnen verschillende culturen, en zelfs binnen families. Wat delen al deze vluchtelingen met elkaar? Welke hoop, dromen en verlangens drijven hen? Wat moeten we doen om de vluchteling beter te begrijpen? Hoe kunnen we empathie tonen voor hun ervaringen, ook als die buiten ons referentiekader vallen?

In OP DE VLUCHT betrekken kunstenaars toeschouwers bij het fenomeen migratie met werk uit diverse disciplines, van schilderij tot interactieve installatie. Zo wordt op de expositie de bewegingsvrijheid van bezoekers ingeperkt en de ervaring opgeroepen hoe het voelt om door verordeningen, regels en hekken te worden tegengehouden. Een onderzoek van het eigen privilege als stap om dichter bij de ander te komen.
OP DE VLUCHT gaat onvermijdelijk over onszelf. Ik en de ander, ik en de vluchteling. Ik, de vluchteling.

Curator Ellen Klijzing
Kunstenaars Sietse H. Bakker, Wim Bakker, Simone Boon, Allard Boterenbrood, Ester Eva Damen, Rika Maja Duevel,
Jim Du Pan, Rienke Enghardt, Gertjan Evenhuis, Catarina Garcia, Ossa Kierkegaard, 
Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok,
Wim Komhoff, Kyra de Korte, Rucha Kulkarni, Neyde Lantyer, Valerie Van Leersum, DH Mack, Helena Kaori Maeda,
Drager Meurtant, Hélène Min, Esmee Mlihi, Hanneke de Munck, Collectief Onder de Brug, Marcela Perrusquía, Sarah Payton, Ana Pinho, Benny van der Plank, Rinzo, Henk Schut, Jan Selen, Bart-Jan Steerenberg, Mieke de Waal

EXPOSITIE    01.09 - 24.09.23
ZOMERSALON '23

Mobirise

© Marina van der Kooi

Deze zomer vullen 20 leden van De Nederlandse Kring van Beeldhouwers en 3 gasten 600 m2 van NDSM FUSE met experimenteel werk, een vrolijke staalkaart van ruimtelijke werken.

Curator Godelieve Smulders
Kunstenaars Marti van der Loo, Barbara Houwers, Ellen Klijzing, Carl Moeller, Moniek Westerman, Leni van den Band, Henny Vermeer, John Sikking, Ada van Wonderen, Juliette van de Walle, Ine van Son, Linda Verkaaik, Roland de Jong Orlando, Louis Nienhuis, Marjan Meerbeek, Bart van Deelen, Karen Santen, Diana Pereira, Astrid Keizer, Mieke de Waal, Bert Poot, Marina van der Kooi, Godelieve Smulders

EXPOSITIE    21.09.23 - 05.11.23     
OPEN PRINT EXCHANGE

Mobirise

De OPEN PRINT EXCHANGE is een wereldwijde ruilbeurs voor kleine afdrukken. Het werd in 2021 opgericht door het Open Press Project om de vreugde en opwinding te delen die je voelt als je kleine kunstwerken per post ontvangt.
Deze tentoonstelling toont een deel van de tweede jaarlijkse printuitwisseling waaraan meer dan 400 kunstenaars uit 29 landen deelnamen. De rest van de prints en die van 2021/22 zijn te vinden op de website openprintexchange.com, samen met info over de prints, de projecten en foto's van eerdere tentoonstellingen. Alle prints zijn gemaakt met een 3D-geprinte drukpers en laten de bijna eindeloze mogelijkheden van de kunst van het printen zien.

FESTIVAL    23 - 24.09.23
AMBACHT IN BEELD

Mobirise

Van kleding repareren met gouddraad tot Venetiaans glaswerk en van vioolbouw tot Koreaanse schildertechniek. Meer dan 90 meester-ambachtslieden uit binnen- en buitenland delen tijdens workshops, masterclasses en demonstraties hun kennis en vaardigheden met het publiek in de NDSM Loods.
Ook kun je genieten van vegan eten en drinken en is er een materialenbeurs en een podium met muziekoptredens. Kortom, een grootse, inspirerende happening voor jong en oud.

De online ticketverkoop voor het hele programma start op 1 september 2023.
ambachtinbeeldfestival.nl

EXPOSITIE    18.03 t/m 19.11.2023    WUNDERKAMMER
BEHIND MY EYES

Mobirise

© Lies Aris

In BEHIND MY EYES tonen een aantal kunstenaars van de NDSM hun werk. Ze nemen je mee langs werelden vol kennis, intuïtie, fantasie, empathie en kunde. Ze laten zien wat de kunstenaar ziet als hij zijn ogen sluit? Een blik achter de ogen van de maker.

Kunstenaars Amerens Hedwich, Inez Meer, Hanneke de Munck, Hélène Min, Ana Dias Cubas, Marjanne van Helvert, Tiago Sá da Costa, Helena Kaori Maeda, Frank Hietbrink, Lies Aris, Helga van Stralen, Ellen Klijzing.

PERMANENTE EXPOSITIES

THE ONE MINUTES

The One Minutes is een wereldwijd platform voor video's van één minuut. Elke twee maanden brengt The One Minutes een nieuwe serie films van één minuut uit waarin onze huidige tijd in bewegende beelden wordt verkend. De series zijn nu te zien bij NDSM FUSE. Voor 2023 en 2024 creëert The One Minutes een wereldwijd georiënteerd programma, gericht op solidariteit, collectiviteit en gelijke verdeling, waarmee ze meer stemmen willen laten horen.
Voor informatie over de nieuwste serie theoneminutes.org
Stuur je video's in en neem deel aan het project! theoneminutes.org/participate

DOORLOPENDE VIDEO-VERTONING     01.09 - 01.11.2023      
DOMESTIC ODYSSEY    THE ONE MINUTES
SAMENGESTELD DOOR 6OKKEN

Mobirise

© Videostill uit ‘Summer's Coming’ van Chris Furby

Ons dagelijks leven bestaat uit subtiele routines waarvan we ons niet bewust zijn. Stel je dat dagelijkse leven over een eeuw voor! Hoe zou dat er uit zien in een omgeving waarin we het menselijk potentieel herwaarderen. De Franse auteur Georges Perec: ‘Wat gebeurt er echt, wat ervaren we? En de rest, waar is dat? Hoe moeten we rekening houden met, bevragen en beschrijven wat er elke dag gebeurt en elke dag terugkeert: het banale, het alledaagse, het voor de hand liggende, het gewone, het infra-gewone, het achtergrondgeluid, het gebruikelijke?’

Deze selectie van 18 films van één minuut biedt een fascinerende inkijk in het dagelijks leven over honderd jaar, zonder dat we onze eigen unieke perspectieven en passies hebben laten varen. Een visualisatie van het dagelijks leven van over een eeuw.

De geselecteerde films komen uit Cuba, de Democratische Republiek Congo, Georgië, Japan, Letland, Nederland, Polen, Turkije, Turkmenistan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De serie is samengesteld door het Japanse kunstenaarscollectief 6okken.

Deelnemende kunstenaars Roos Trommelen, Janis Vitolis, Evita Ative, Javier Arevalo, Shadymuhammet Atakanov, Lou Vives, Pernilla Manjula Philip, Ramon Coelho, Kumbuka Maene, Chris Furby, Christos Mavrodis, Charlotte Cook, Qeu Meparishvili, Firat Yücel, Shin Hanagata, Loren Siems, Rudi van Delden, Dawid Konopka.

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00 - 18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

Tijdens de IJ-Hallen in de NDSM-loods (één weekend per maand van oktober t/m maart) is NDSM FUSE alleen toegankelijk via de IJ-Hallen

NDSM FUSE IS GESLOTEN VAN 16 T/M 29 OKTOBER

Website Software