PROGRAMMA

EXPOSITIE    10.02 - 03.03.2024 
WATER EN VUUR    AQUA ARDENS    

Mobirise

Filmstill Marie Hego: Anfitriões

De natuur is ver uit balans geraakt en de mens verliest zijn grip op de processen rondom water en vuur. Op dit thema reageren 23 kunstenaars uit Iran, Mongolië, Brazilië, Zweden en Nederland. Schilderijen, mixed media en videokunst met grote projecties, zoals: Marie Hego (Anfitriões).
Elke kunstenaar heeft een individuele benadering. Erik Hobijn creëerde een waterfontein met dansende vuurballen. Momenteel is hij bezig met een project over de stijgende waterspiegel. De balans in water werkt poëtisch, in de films van Rose Ansari en Felicia Konrad, maar ook destructieve krachten van water en vuur zijn verbeeld. Er is een requiem over een tsunami en Sonja Cabalt maakte een eilandengroep die steeds aan verandering onderhevig is.

Kunstenaars Rose Ansari, Anunaran J, Karin Balog, Gabi Brunhoso, Sonja Cabalt, Cecelia Chapman, Ben Dolphin, Nadia Gyr, Marie Hego, Erik Hobijn, Hanna Hrabarska, Isolde Kille, Felicia Konrad/Johan Haugen, Floor Meijers, Mouries Collective, Sander Newton, Madeline Olmer, Roberta Petzoldt, Saskia Pfaeltzer, Bernet Ragetli, Diogo Sanquetta, Studio Machii,
Jacquie Maria Wessels, Zindzi Zwietering.

Opening 10 februari 16:00-18:00

EXPOSITIE    01.12.23 - 28.04.2024    WUNDERKAMMER
WEESKINDEREN UIT DE WERKPLAATS

Mobirise

Foto Rucha Kulkarni

In WEESKINDEREN UIT DE WERKPLAATS presenteren diverse kunstenaars van de NDSM werken die tot nu toe weinig of geen aandacht hebben gekregen. In ieder kunstenaarsatelier bevinden zich kunstwerken die zelden of nooit zijn getoond.
Er was geen gelegenheid voor, of de maker beschouwt ze als gepasseerd station. Deze werken staan stof te verzamelen; het zijn verweesde creaties. Juist deze werken zijn vaak zeer bijzonder, omdat ze de paden laten zien die kunstenaars afleggen om te komen waar ze nu zijn.

Kunstenaars Guévørk Aivazian, Joris Berger, Allard Boterenbrood, Marcel Buster, Ester Eva Damen, Rienke Enghart,
Frank Hietbrink, Ellen Klijzing, Nanny Kok, Rucha Kulkarni, Dora Lionstone, Helena Kaori Maeda, Benny van der Plank,
Paul Rinzo, Martijn Troost

EXPOSITIE    01.09.2023 - 10.03.2024
NDSM XPO XIV    OP DE VLUCHT

Mobirise

Foto Hélène Min

Migratie is een eeuwenoud fenomeen dat de wereld heeft gevormd en getransformeerd. Mensen zijn altijd al op de vlucht geweest, gedreven door allerlei motieven. Vandaag de dag beïnvloeden de media ons beeld van vluchtelingen sterk en vaak negatief. Het verhaal van mensen die geliefden achterlaten en oceanen trotseren op zoek naar een beter leven is complex. Mensen vluchten voor oorlog, discriminatie of economische malaise en de gevolgen van klimaatverandering.
Vluchten vindt echter ook op kleinere schaal plaats, om uiteenlopende redenen, binnen verschillende culturen, en zelfs binnen families. Wat delen al deze vluchtelingen met elkaar? Welke hoop, dromen en verlangens drijven hen? Wat moeten we doen om de vluchteling beter te begrijpen? Hoe kunnen we empathie tonen voor hun ervaringen, ook als die buiten ons referentiekader vallen?

In OP DE VLUCHT betrekken kunstenaars toeschouwers bij het fenomeen migratie met werk uit diverse disciplines, van schilderij tot interactieve installatie. Zo wordt op de expositie de bewegingsvrijheid van bezoekers ingeperkt en de ervaring opgeroepen hoe het voelt om door verordeningen, regels en hekken te worden tegengehouden. Een onderzoek van het eigen privilege als stap om dichter bij de ander te komen.
OP DE VLUCHT gaat onvermijdelijk over onszelf. Ik en de ander, ik en de vluchteling. Ik, de vluchteling.

Curator Ellen Klijzing
Kunstenaars Sietse H. Bakker, Wim Bakker, Simone Boon, Allard Boterenbrood, Ester Eva Damen, Rika Maja Duevel,
Jim Du Pan, Rienke Enghardt, Gertjan Evenhuis, Catarina Garcia, Ossa Kierkegaard, 
Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok,
Wim Komhoff, Kyra de Korte, Rucha Kulkarni, Neyde Lantyer, Valerie Van Leersum, DH Mack, Helena Kaori Maeda,
Drager Meurtant, Hélène Min, Esmee Mlihi, Hanneke de Munck, Collectief Onder de Brug, Marcela Perrusquía, Sarah Payton, Ana Pinho, Benny van der Plank, Rinzo, Henk Schut, Jan Selen, Bart-Jan Steerenberg, Mieke de Waal

PERMANENTE EXPOSITIES

THE ONE MINUTES

THE ONE MINUTES is een wereldwijd platform voor video's van één minuut. Elke twee maanden brengt THE ONE MINUTES een nieuwe serie films van één minuut uit waarin onze huidige tijd in bewegende beelden wordt verkend.
Voor 2023 en 2024 creëert THE ONE MINUTES een wereldwijd georiënteerd programma, gericht op solidariteit, collectiviteit en gelijke verdeling, om meer stemmen te laten horen.

Voor informatie over de nieuwste serie theoneminutes.org
Stuur je video's in en neem deel aan het project! theoneminutes.org/participate

DOORLOPENDE VIDEO-VERTONING     01.01 - 28.02.2024      
TEN BUFFALOS    THE ONE MINUTES
SAMENGESTELD DOOR NHÀ SÀN COLLECTIEVE

Mobirise

Thập mục ngưu đồ, ofwel tien tekeningen over buffels hoeden, is een reeks korte gedichten met bijbehorende tekeningen die in de Zen-traditie worden gebruikt om de fases naar verlichting te beschrijven. Nhà Sàn Collective, gevestigd in Hanoi (Vietnam), nodigde kunstenaars en filmmakers van over de hele wereld uit om one-minute films te maken geïnspireerd op één van de tien fases.
De selectie bevat tien One Minutes van kunstenaars uit België, IJsland, Laos, Nederland en Vietnam. Het is een verzameling video's die afwijkt van de oorspronkelijke formule, zoals lezingen of de leer van zelfverlichting en het boeddhisme, en die een gevoel van vervreemding oproept. 

Samengesteld door NHÀ SÀN COLLECTIEVE
Kunstenaars
 Nguyen Hoang Anh, Lê Xuân Tiến, Kuskfursti, Raimon Sibilo, Bas Schevers, padaleci, Mai La, Hai Duy, Isabelle Pauwelyn, Lieven Nollet

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00 - 18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

Tijdens de IJ-Hallen in de NDSM-loods (één weekend per maand van oktober t/m maart) is NDSM FUSE alleen toegankelijk via de IJ-Hallen

NDSM FUSE IS GESLOTEN VAN 25 T/M 28 JANUARI
EN VAN 11 MAART T/M 4 APRIL

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

AI Website Creator