PROGRAMMA

EXPOSITIE    04.06 t/m 09.07.23
RUIGOORD VARIATIES    VAN DER VEGT

Mobirise

Foto Tjeerd Fonk

Hennie van der Vegt werkt in zijn atelier op Ruigoord al 22 jaar aan zijn serie RUIGOORD VARIATIES. Levensgrote portretten van mensen die op de een of andere manier een rol spelen of speelden in het theater Ruigoord. Ter ere van ’50 jaar Culturele Vrijhaven’, Ruigoord’s jubileum, toont Van der Vegt maar liefst 72 werken uit deze serie bij NDSM FUSE.

Opening 4 juni 16:00 door Imke Ruigrok, curator Ruigoord

EXPOSITIE    21.04.2023 t/m 20.08.2023
NDSM XPO XIII    TIJDGEEST EN SPOOKBEELDEN

Mobirise

© Wim Bakker/Allard Boterenbrood

In de expositie TIJDGEEST EN SPOOKBEELDEN tonen kunstenaars hun blik op het huidige tijdsgewricht dat zonder meer turbulent te noemen is. Wat wordt er niet bevraagd of heroverwogen? Politieke en maatschappelijke ontwikkelingen dwingen ons vastgeroeste ideeën te herzien. We worden geconfronteerd met ons eigen handelen en de gevolgen daarvan. De ontwikkelingen in de technologie, de stroom van informatie en desinformatie maken de wereld er niet overzichtelijker op. Bovendien draagt de snelle opkomst van AI bij aan een steeds complexere werkelijkheid.

Kunst is een blauwdruk van een moment in de tijd; een getuige van wat op dat moment belangrijk is of was, waargenomen vanuit een wijder perspectief. In deze expositie reageren kunstenaars op de wereld waarin we nu leven. Hoe komt die tot uiting in hun werk? Hoe definiëren zij hun plek in het geheel? 

De invalshoeken variëren van uitgesproken politiek tot ingetogen spiritueel. De een bevraagt de relatie tussen mens en technologie of juist mens en natuur, de ander kijkt naar de invloed van de stedelijke omgeving en de herwaardering van het landschap. De dualiteit van het christendom staat naast of juist tegenover de invloed van algoritmes. Er is vervreemding en bezorgdheid, wanhoop en somberheid en daaruit voortvloeiend escapisme. En in de verscheidenheid aan werk valt er verrassend genoeg ook wat te lachen.

Curator Ellen Klijzing
Kunstenaars Lies Aris, Sietse H. Bakker, Wim Bakker, Hetty van Bommel, Allard Boterenbrood, Marcel Buster,
Rika Maja Duevel, Catarina Garcia, Kris Gonzalez, Merel Hegenbart, Frank Hietbrink, Vladimir Hristov, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok, Marc Koolen, Valerie van Leersum, Dora Lionstone, Helena Kaori Maeda, DH Mack, Femke Moedt, Hanneke de Munck, 
Kjell van Norel, Maud Oonk, Sarah Payton, Benny van der Plank,  Paul Rinzo, Eduardo Rojo, Jan Selen, Bart-Jan Steerenberg, Helga van Stralen, Martijn Troost, Matthias Vico Persson, Carlyn Westerink,
Marius van Zandwijk       

EXPOSITIE    18.03 t/m 23.07.2023    WUNDERKAMMER
BEHIND MY EYES

Mobirise

© Lies Aris

In BEHIND MY EYES tonen een aantal kunstenaars van de NDSM hun werk. Ze nemen je mee langs werelden vol kennis, intuïtie, fantasie, empathie en kunde. Ze laten zien wat de kunstenaar ziet als hij zijn ogen sluit? Een blik achter de ogen van de maker.

Kunstenaars Amerens Hedwich, Inez Meer, Hanneke de Munck, Hélène Min, Ana Dias Cubas, Marjanne van Helvert, Tiago Sá da Costa, Helena Kaori Maeda, Frank Hietbrink, Lies Aris, Helga van Stralen, Ellen Klijzing.

EXPOSITIE     18.03 t/m 23.07.2023     WUNDERKAMMER
GETTING LOST    THE ORCHID AND THE WASP

Mobirise

© Adriano La Licata

In GETTING LOST delen 19 kunstenaars een stuk van hun artistieke proces met tekst en beeld vanuit hun eigen inspiratie. Om in hun wereld van verwarring tijdens het maken van hun kunst te stappen kunnen bezoekers een publicatie en een ansichtkaart uit de containerprojectruimte halen en met de kunstenaars mee verdwalen.

Kunstenaars Rodrigo N. Albornoz, Lola Bezemer, Ian Carr, Wineke Gartz, Giorgos Kontis, Adriano La Licata, Nanna Lahn, 
Sandra Lane, Hemaseh Manawi Rad, James Mason, Hanna Monola, Suzanna van Oers, Pablo Ponce, Barbara Prada, 
Barbara Rink, Stephanie Rizaj, Mari Stoel, Ellen Ogawa, Meret Zimmerman

THE ORCHID AND THE WASP is een kunstenaarsinitiatief die het presenteren van kunst op een andere manier wil benaderen. Hierbij wordt kunst niet alleen als een af object gezien, maar het onderzoek van de kunstenaar wordt hierbij ook betrokken. Tijdens GETTING LOST wordt dit uitgelicht.

GETTING LOST is geïnspireerd op het boek A guide to get lost by Rebecca Solnit.

PERMANENTE EXPOSITIE

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00 - 18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

Tijdens de IJ-Hallen in de NDSM-loods (één weekend per maand van oktober t/m maart) is NDSM FUSE alleen toegankelijk via de IJ-Hallen

NDSM FUSE is helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar binnenkort gaat dat veranderen

Made with ‌

Landing Page Software