PROGRAMMA

EXPOSITIE    05.05 - 23.06.2024    WUNDERKAMMER
KNOCKED OUT    THE ORCHID & THE WASP

Mobirise

Foto Hanna Monola 

Niet het avontuur wijst ons de weg in het leven maar technologie. We zijn verleerd naar de sensoren van ons eigen lichaam te luisteren. Technologie toont ons op diverse manieren hoe we goed moeten leven, wat onze gemoedstand is en wanneer we genoeg hebben geslapen. Technologie heeft allang een voorspelling gemaakt over de toekomst van het kind dat nu geboren wordt. We streven naar normalisering door technologie. Alle rimpeltjes en oneffenheden moeten worden gladgestreken. De maakbaarheid van de mens heeft ons ingehaald. We zijn K.O. geslagen. Maar zijn het niet juist de deuken die we oplopen in het leven die ons mens maken. De werken in KNOCKED OUT tonen het menselijke in de wereld van de technologie.

Curator The Orchid & The Wasp    
Kunstenaars Adriano La Licata, Dong-Wook Jang, Ellen Ogawa, Hanna Monola, Isa Roelink, Juan Borgognoni, Laura A Dima, Maud Oonk, Maurice Nuite, Nanna Lahn, Rodrigo N Albonoz, Robbert van Strien, Selby Gildemacher, Heerko van der Kooij

The Orchid & The Wasp is een kunstenaarsinitiatief van Maud Oonk uit 2015. Ze organiseert tentoonstellingen en moedigt kunstenaars aan om te experimenteren met nieuwe manieren van presenteren door zich te concentreren op het maakproces.
The Orchid & The Wasp

EXPOSITIE 05.04 - 06.10.2024
NDSM XPO XV     NIEUW NEW BABYLON    

Mobirise

Foto Allard Boterenbrood

Te midden van de wereldwijde conflicten met bijbehorende vluchtelingenstromen en de klimaatcrisis die sneller en verwoestender toeslaat dan voorspeld, zijn er ook lichtpuntjes die hoop en vertrouwen in een betere toekomst geven. Jongeren zetten zich actief in om misstanden aan te kaarten, met zelfs juridische stappen tegen grote bedrijven en landen. En wereldwijd zijn er initiatieven om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
We realiseren ons steeds meer dat we slechts een klein deel zijn van een groot en complex systeem. Het idee dat we de 'kroon van de schepping' zijn, blijkt achterhaald. We worden simpelweg meegesleurd door krachten waar we weinig controle over hebben.
Mensen zijn bedreven in het creëren en geloven van verhalen. De oude mythen van helden en goden passen echter niet meer bij de huidige realiteit; ze zijn verouderd en simplistisch. We hebben nieuwe mythen nodig die onze veranderde behoeften weerspiegelen, met nieuwe personages die ons helpen omgaan met de snel veranderende wereld.
In NIEUW NEW BABYLON tonen kunstenaars deze nieuwe mythen, zoals Constant Nieuwenhuis ooit New Babylon als een droom beschreef: een illustratie van een levenswijze in een veronderstelde samenleving. Het zijn dystopische verhalen die confronteren, maar ook optimistische waar de toeschouwer zich mee kan identificeren. Zo staat er een meer dan levensgrote veerman uit de Griekse mythologie die zielen naar de onderwereld vervoert in een boot die weliswaar niet zeewaardig is, maar waar een kat, het heilige dier van de oude Egyptische beschaving, op de voorplecht de verbeelding is van hoop. Een natuurgebied op een balkon toont een hoopvolle toekomst in dichtbevolkte steden. En het grote fotowerk van een zwevend object boven een stil landschap roept een sterke associatie op met 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968, als een verwijzing naar een nieuwe start van de mensheid in het universum.

Curator Ellen Klijzing    Kunstenaars Lies Aris, Wim Bakker, Allard Boterenbrood, Vincent Boschma, Madelon ter Borg,
Ike van Cleeff, Gertjan Evenhuis, Ester Eva Damen, Jim Du Pan, Neil Fortune, Catarina Garcia, Marian Genet, Kris Gonzalez, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Caroline Kampfraath, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Rucha Kulkarni, Igor Kusmirak, Neyde Lantyer, GH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt, Maud Oonk, Paul Rinzo, Eduardo Rojo,
Carla Rump, Henk Schut, Helga van Stralen, Mieke de Waal, Marius van Zandwijk 

EXPOSITIE    05.07 - 28.08
GERTRUD D    A SYMPHONY OF COLOURS

Mobirise

‘Schilderen is het dansen van mijn ziel. Hemel en hel verenigd in een symfonie van kleuren.'

Het werk van Gertrud D (Rotterdam, 1943) is kleurrijk, dansant en volledig eigen. Het nodigt uit, het is speels maar niet oppervlakkig. De toewijding van Gertrud D aan haar werk is sinds haar eerste grote tentoonstelling in Museum Jan in 1998 alleen nog maar toegenomen.
De dikke structuur van de verf op de vaak enorme werken getuigt van een geduldig zoeken naar de juiste vormen en kleuren; de tijd is zichtbaar, de verf is als gestolde energie. Hoe langer men kijkt hoe meer het werk zich opent en prijsgeeft. In deze tentoonstelling is veel recent werk (2019 - 2024) te zien dat nog niet elders is getoond.
Wees welkom in de kleurrijke wereld van Gertrud D waar de hoop levend is en de dans nooit ver weg.

VERWACHT BIJ NDSM FUSE

EXPOSITIE    01.11.24 - 13.04.25  
NDSM XPO XVI    IETS MET…PARADIJS

Mobirise

De Nacht van de Doden keert dit jaar terug op de NDSM tijdens NDSM XPO XVI.

In onze westerse cultuur heeft religie haar oorspronkelijke kracht verloren. We lijken ook afscheid te hebben genomen van de bijbehorende rituelen en symbolen. Waar zoeken we ons eigen paradijs? In het leven, in het leven na de dood of het leven met de dood?
In IETS MET…PARADIJS worden kunstenaars uitgedaagd om de zoektocht naar (over)leven met vergankelijkheid vorm te geven. In het eerste deel van de expositie onderzoeken de kunstenaars hun persoonlijke relatie met de dood. Het tweede gedeelte toont een zoektocht naar hoe het leven zich hiertoe verhoudt.
Hetty van Bommel zal als curator en initiator, kunstenaars van de NDSM uitnodigen om samen met haar deze expositie neer te zetten. Gedurende IETS MET…PARADIJS zullen er betekenisvolle momenten zijn die de zoektochten kracht bij zetten. Zoals onder andere de Nacht van de Doden als opening, de Dag van de doden tijdens de museumnacht en een ode aan het leven in het voorjaar van 2025.

NDSM XPO XVI IETS MET…PARADIJS wordt 1 november geopend met de 6e editie van De Nacht van Doden.

PERMANENTE EXPOSITIES

THE ONE MINUTES

THE ONE MINUTES is een wereldwijd platform voor video's van één minuut. Elke twee maanden brengt THE ONE MINUTES een nieuwe serie films van één minuut uit waarin onze huidige tijd in bewegende beelden wordt verkend.
Voor 2023 en 2024 creëert THE ONE MINUTES een wereldwijd georiënteerd programma, gericht op solidariteit, collectiviteit en gelijke verdeling, om meer stemmen te laten horen.

Voor informatie over de nieuwste serie theoneminutes.org
Stuur je video's in en neem deel aan het project! theoneminutes.org/participate

DOORLOPENDE VIDEO-VERTONING    01.05 - 30.06.2024     
MIRRORING    THE ONE MINUTES
SAMENGESTELD DOOR SEDA YILDIRIM, WERKPLAATS TYPOGRAFIE

Mobirise

Videostill Seda Yıldırım 2024, Mirroring (© the artist, courtesy by The One Minutes Foundation)

We zijn allemaal spiegels. Omarm de kracht van spiegeling! Ontdek samen met ons dit fascinerende fenomeen aan de hand van 14 video's van één minuut, ingezonden door kunstenaars uit verschillende landen, waaronder Argentinië, België, Tsjechië, Frankrijk, Indonesië, Nederland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. 

Kunstenaars Seda Yıldırım, Ksenia Gorokhova, Joaquin Wall & Clara Wall, Maria (Morra) Kozlitina, Dun Lee,
Chu Renmei & Hyejoo, Louise Gholam, Maxima Smith, Falafel Collective of the Anthropocentric Anthropocene, Joi Choi,
Riley Tu, Simona Koutná, Plural, Nynke Eijsink.

Deze serie is een samenwerking met Mirror Soup Kitchen.

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00 - 18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

Tijdens de IJ-Hallen in de NDSM-loods (één weekend per maand van oktober t/m maart) is NDSM FUSE alleen toegankelijk via de IJ-Hallen

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

Free AI Website Maker