PROGRAMMA

EXPOSITIE 05.05 t/m 29.05.2022   WUNDERKAMMER-MINI
TRACES   STEPHANIE RIZAJ AND MARVIN KANAS  
ARCHITECTS OF IDENTITY   THE ORCHID AND THE WASP

Mobirise

TRACES is de derde expositie uit de serie ARCHITECTS OF IDENTITY in de WUNDERKAMMER-MINI door Stephanie Rizaj en Mavin Kansa.   Opening 8 mei

We leven in een tijd waarin alles kan worden vervalst via de media, modificatie en de mogelijkheid om het lichaam te reconstrueren. Er lijkt tegenwoordig een enorme kloof te bestaan tussen wat echt is en wat als werkelijkheid wordt gezien. Wat er in het verleden is gebeurd, of de vraag waar dingen vandaan komen, lijkt steeds minder belangrijk te zijn. Tijdens dit project zullen we ontdekken wat voor effect dit verschuivende punt heeft op de authenticiteit van kunst en de werkwijze en het proces van de kunstenaars.

THE ORCHID AND THE WASP is een kunstenaarsinitiatief van kunstenaar en curator Maud Oonk. Sinds 2015 initieert zij tentoonstellingen, waarbij zij kunstenaars stimuleert om te experimenteren met nieuwe manieren van presenteren door hun maakproces centraal te stellen. 
De naam THE ORCHID AND THE WASP is ontleend aan het biologische concept van mutualisme, waarbij twee verschillende soorten op elkaar inwerken en zo een veelheid vormen.

PROGRAMMA ARCHITECTS OF IDENTITY

Rodrigo Albornoz     THE OTHER ME     17 maart - 3 april     Opening 20 maart

Dong-Wook Jang     H:38 THE STRUCTURE OF BORDER     7 april - 1 mei     Opening 10 april

Stephanie Rizaj and Marvin Kanas     TRACES     5 mei - 29 mei     Opening 8 mei

Sarah Rose Guitian     AN UNFORSEEN ENCOUNTER     2 juni - 12 juni     Opening 5 juni

Meret Zimmermann     ICY     16 juni - 26 juni     Opening 19 juni

Billy Ernst     HERE HERE HERE YOU     30 juni - 10 juli     Opening 3 juli

Maud Oonk    SHADOW PLAY     14 juli - 31 juli     Opening 17 juli

Angel-Rose Oedit Doebé     COSTUM MADE COUTURE     4 augustus - 21 augustus     Opening 7 augustus

EXPOSITIE   01.05 t/m 22.05.2022
TIDES: LETTING IN, SENDING OUT

Mobirise

Photo Richard Willebrands

Twee jaar lang leefden we geregeld in onze eigen bubbel. Contacten met anderen waren riskant geworden. We hielden afstand, het gezicht verborgen achter een mondmasker. Meningen waren vastomlijnd.

Wat heeft het leven tijdens een pandemie met mensen gedaan?
Raakte je naar binnen gekeerd en kwam je dichter tot jezelf?
Was je eenzaam en bang of juist boos en opstandig?
Kon je nieuwsgierig blijven naar de ander en zocht je verbinding?

Kunstenaars werken vaak in stilte. Vanuit hun eigen perspectief maken ze beelden. Gericht op het ik, de ander, de wereld, de toekomst. In deze tentoonstelling komen al deze perspectieven samen. TIDES: LETTING IN, SENDING OUT

De tentoonstelling toont recent werk van zestien kunstenaars.

Samenstelling en organisatie
Fleur van den Berg, Jacqueline Bohlmeijer, Ellen Klijzing en Mieke de Waal, m.m.v. Caroline Kampfraath.

tides-expo.nl

EXPOSITIE   29.04 t/m 28.08.2022
NDSM EXPO XI   ODYSSEE 2.0

Mobirise

Beeld Vladimir Hristov

De Odyssee is het heldenepos van Homerus over de tocht van Odysseus naar Ithaka. Een reis vol uitdagingen, ellende, monsters en verleidingen. De verhalen gaan over verraad, maar ook over slimheid en liefde, doorzettingsvermogen, creativiteit en hoop. Een metafoor voor de reis van de mens door het leven en de zoektocht naar de zin ervan.

Heldenverhalen zoals deze komen voor in culturen van over de hele wereld, al zolang de mensheid bestaat. Ze worden bezongen in literatuur, films, en games. En de held is de mens zelf, die zich geconfronteerd ziet met de problemen van alle tijden: verleiding, corruptie, verspilling, egocentrisme, escapisme, onwetendheid, intolerantie, machtsmisbruik.

Hoe gaat de hedendaagse mens hiermee om? Hoe gaan wíj́ hiermee om? Sluiten we onze ogen en laten we ons meevoeren door de wind of zwemmen we tegen de stroming in en overwinnen we de draaikolken en gevaren die ons dreigen te verslinden, net als Odysseus?

De expositie is zo ingedeeld dat de toeschouwer zelf een reis kan uitstippelen langs de grote verscheidenheid aan kunstwerken waarmee de kunstenaars op het thema hebben gereageerd, zoals:

De reis als spirituele ervaring

De reis die beschouwt en bekritiseert

De reis als zinneprikkeling

De reis door het onderbewuste

De reis als vlucht uit de werkelijkheid


Curator: Ellen Klijzing

Kunstenaars: Lennaart Allan, Guévørk Aivazian, Lies Aris, Sietse H. Bakker, Joris Berger, Simone Boon, Vincent Boschma,
Allard Boterenbrood, Rika Maja Duevel, Ester Eva Damen, Simon Floter, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Vladimir Hristov,
Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok, DH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt,
Hanneke De Munck, Benny Van Der Plank, Pieter Post, Ana Queen, Paul Rinzo, Regina Rorije, Jan Seelen, Helga Van Stralen, Elvira Vroomen, Marius Van Zandwijk

EXPOSITIE   24.03 t/m 18.08.2022   WUNDERKAMMER
ZIELSVERWANTEN

Mobirise

In de expositie ZIELSVERWANTEN stellen de beeldhouwers Sanne van Tongeren en Renée Marcus Janssen hun portretten voor aan de kijker en aan elkaar.

De kunstenaars hebben veel gemeen. Beiden zijn opgeleid aan een Italiaanse academie, gebruiken dezelfde materialen en werken naar de natuur. In hun modellen zit het onderscheid. Renée portretteert het dier, Sanne de mens.

Ter voorbereiding op de expositie zijn Renée en Sanne met elkaar in gesprek gegaan over het verschil tussen het werken met mens en met dier. In het onderzoeken van wat hen onderscheidt, vonden zij wat hen bindt: een verwantschap met wie zij boetseren, die bovendien groeit tijdens het kijken. Wellicht zal de bezoeker in het kijken deze verwantschap ook ervaren.

In het kader van hun zoektocht legt Sanne de ontmoetingen met collega Renée ook vast in een portret. Een video van de totstandkoming daarvan zal tijdens de expositie getoond worden in het Welcome Centre.

EXPOSITIE 27.05 t/m 30.05.2022
RELEASE

Mobirise

De expositie RELEASE toont het afstudeerwerk van de nieuwe lichting beeldmakers van de Fotoacademie. 14 beeldmakers presenteren elk hun eigen project zien, zoals fotoseries, fotoboeken, maar ook video’s en installaties... lees meer

PERMANENTE EXPOSITIES

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00-18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

Made with Mobirise site creator