PROGRAMMA

EXPOSITIE    01.09 t/m 18.09.2022
THE GARDEN OF LOSS & TRIUMPH
    ARTAVISO

Mobirise

Voordat het iemands eigendom wordt komt de waarde van linnen voort uit de moeizame fabricage ervan. Een proces, dat zijn natuurlijke vezels voor altijd sterk en absorberend maakt. Na deze geboorte is linnen voor altijd verbonden met het huis: het doet denken aan moeders linnenkast, de linnenkist van een grootmoeder, waaruit steeds opnieuw de bedden, badkamers, tafels en ramen gestoffeerd worden.

Het duurzame materiaal, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, doorkruist en belichaamt de herinnering aan familie-ervaringen en emoties. Verdriet, trauma, verlies, maar ook veerkracht, hergroei en triomf zijn diep persoonlijk, terwijl ze toch gemeenschappelijk zijn in de universaliteit van de menselijke ervaring

Tahney Fosdike

Tijdens de pandemische lockdown kregen de Art Aviso Kunstenaars een stuk linnen/katoen ter grootte van een A4 gerecupereerd uit vintage tafellakens en restanten. Het linnen moest worden gebruikt als basis voor een kunstwerk. De voltooide kunstwerken werden vanuit de hele wereld opgestuurd en samengevoegd tot een installatiekunstwerk - een gemeenschappelijke uitdrukking van de huidige staat van de wereld waarin we leven.

Over Art Aviso
Art Aviso is een online-kunstgemeenschap gewijd aan het verbinden en empoweren van kunstenaars, galeries en kunstliefhebbers. Art Aviso biedt gelijkgestemden de mogelijkheid om hun werk en creatieve ideeën te delen. Het helpt de interactie en samenwerking tussen kunstenaars, makers, galeries en instellingen te bevorderen.

EXPOSITIE    03.09.22 t/m 29.01.2023    WUNDERKAMMER
NDSM TOEN
    STICHTING NDSM-HERLEEFT

Mobirise

In de expositie NDSM TOEN komt via foto’s, objecten en modellen de NDSM van toen weer tot leven; vanaf het moment van tekenkamerontwerp tot en met de bouw en de tewaterlating van een schip, de koppelingsfase van een mammoettanker en diverse reparatiewerkzaamheden tot aan het einde van de werf in 1984.

Aangezien Harmoniecorps Tuindorp (HCT) vanaf 1946 tot en met 1979 de muzikale omlijsting bij tewaterlatingen heeft verzorgd en dit jaar haar 100-jarig jubileum viert, hebben zij ook een plekje in dit geheel gekregen. Zij tonen in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar Harmonie.

In de Wunderkammer-mini draait een doorlopende film over de bouw van ms. Oranje, waaraan gekoppeld 2 video’s van HCT waarin oud-leden vertellen over Tuindorp en de harmonie in het bijzonder, gevolgd door een muziekstuk dat speciaal voor HCT is gecomponeerd.

Naast deze expositie wordt de mogelijkheid geboden om op zwerftocht door de scheepsbouwloods te gaan waar nog historische relicten uit de NDSM-tijd aanwezig zijn. Via een QR-code wordt uitgelegd waar deze objecten en plekken voor hebben gediend. Op deze manier probeert Stichting NDSM-Herleeft meer interesse te kweken voor de nautische industriele geschiedenis van deze werf en tracht zij zichtbaar te maken wat destijds door vele duizenden werknemers is gepresteerd.

Organisatie: Stichting NDSM-Herleeft in samenwerking met NDSM FUSE en Harmoniecorps Tuindorp

EXPOSITIE    08.09 t/m 18.09.2022
AMSTERDAM POP UP PRINT GALLERY #2

Mobirise

De Amsterdam Pop-up Print Gallery wil iedereen kennis laten maken met een breed spectrum aan grafische beeldende kunst, van zeefdruk tot digitale print, van sjabloondruk tot litho. De 2e editie van de Amsterdam Pop-up Print Gallery toont werk van 27 Amsterdamse hedendaagse grafici. 

Deelnemers
Archaeopteryx - Marisa Rappard, Jan Baas, Henriette Boerendans, Barbara Collé & Uta Neumann, 
Herma Deenen, Hilly van Eerten, Edwin Emmens, Dorien Farjon, Olga Ganzha, Agnes van Genderen, Ellen Huijsmans,
Els Kocken, Hannah Kockx, Wilma Laarakker, Vivian Mac Gillavry, Carrie Meijer, Yvonne Metzemaekers, Herman Mulder,
Ursula Neubauer, Frits Nolte, Vian Oostendorp, Elma Oosterhoff, Bernet Ragetli, Carola Rombouts, Marli Turion, Lies Verdenius

De Amsterdam Pop-up Print Gallery is onderdeel van de grafiektriënnale Grafiek22

EXPOSITIE    29.04 t/m 18.09.22
NDSM EXPO XI    ODYSSEE 2.0

Mobirise

Beeld Vladimir Hristov

ODYSSEE 2.0 IS GEPROLONGEERD TOT 18 SEPTEMBER

De Odyssee is het heldenepos van Homerus over de tocht van Odysseus naar Ithaka. Een reis vol uitdagingen, ellende, monsters en verleidingen. De verhalen gaan over verraad, maar ook over slimheid en liefde, doorzettingsvermogen, creativiteit en hoop. Een metafoor voor de reis van de mens door het leven en de zoektocht naar de zin ervan.

Heldenverhalen zoals deze komen voor in culturen van over de hele wereld, al zolang de mensheid bestaat. Ze worden bezongen in literatuur, films, en games. En de held is de mens zelf, die zich geconfronteerd ziet met de problemen van alle tijden: verleiding, corruptie, verspilling, egocentrisme, escapisme, onwetendheid, intolerantie, machtsmisbruik.

Hoe gaat de hedendaagse mens hiermee om? Hoe gaan wíj́ hiermee om? Sluiten we onze ogen en laten we ons meevoeren door de wind of zwemmen we tegen de stroming in en overwinnen we de draaikolken en gevaren die ons dreigen te verslinden, net als Odysseus?

De expositie is zo ingedeeld dat de toeschouwer zelf een reis kan uitstippelen langs de grote verscheidenheid aan kunstwerken waarmee de kunstenaars op het thema hebben gereageerd, zoals:

De reis als spirituele ervaring

De reis die beschouwt en bekritiseert

De reis als zinneprikkeling

De reis door het onderbewuste

De reis als vlucht uit de werkelijkheid


Curator: Ellen Klijzing

Kunstenaars: Lennaart Allan, Guévørk Aivazian, Lies Aris, Sietse H. Bakker, Joris Berger, Simone Boon, Vincent Boschma,
Allard Boterenbrood, Rika Maja Duevel, Ester Eva Damen, Simon Floter, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Vladimir Hristov,
Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok, DH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt,
Hanneke De Munck, Benny Van Der Plank, Pieter Post, Ana Queen, Paul Rinzo, Regina Rorije, Jan Seelen, Helga Van Stralen, Elvira Vroomen, Marius Van Zandwijk

FESTIVAL    24.09 t/m 25.09.2022
AMBACHT IN BEELD

Mobirise

© Hand of Fatima

Van pottenbakken tot duurzaam modeontwerpen en van Japans lakwerk tot Turkse ebru: ambachtslieden uit binnen- en buitenland delen hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens workshops, masterclasses en demonstraties. Ervaar zelf hoe het voelt om iets moois met je handen te maken.

Workshops, masterclasses en nog veel meer...
We toveren de NDSM Loods om in een grote openbare werkplaats, waar meer dan 90 deelnemende ambachtslieden de hele dag door workshops en masterclasses geven. Daarnaast zijn er demonstraties en exposities, er is een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich. Er is een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma en een materialenbeurs. Kortom, een grootse, inspirerende happening.

ambachtinbeeldfestival.nl

EXPOSITIE    01.10.2022 t/m 26.03.2023
NDSM XPO XII    AI

Mobirise

Beeld Allard Boterenbrood

AI, Artificiële Intelligentie, is steeds meer een onderdeel van ons leven. Het systeem, dat de werkelijkheid herleidt tot mathematische eenheden door het creëren en toepassen van algoritmen, wordt dagelijks gebruikt in zoekmachines, apps, stedenplanning, de financiële markten, global logistics, surveillance en in nog veel meer toepassingen.

Het streven een machine te maken die functioneert als een mens is al eeuwen oud. In de Griekse en Chinese mythen werd al verhaald over mechanische door de mens gemaakte wezens, een ideaalbeeld van de mens zelf. Niet alleen verhalenvertellers waren gefascineerd door dit fenomeen, maar ook wetenschappers en kunstenaars probeerden zélf het leven te creëren. Leonardo da Vinci knutselde een ridder in elkaar en in de 19e eeuw werden de automatons gemaakt, opwindbare vogels en poppen die aten, dronken en poepten.
Maar pas in de 20e eeuw met de komst van de computer begon de ontwikkeling van AI, een zelfdenkende machine. En niet alleen een machine die onze lichamelijke beperkingen opheft maar ook de mogelijkheden van het menselijke brein ondersteunt en verbetert.

De uitvinding van de boekdrukkunst bracht de mens in aanraking met andere denkbeelden en dat veranderde zijn kijk op de wereld. Zo laat ook AI ons met nieuwe ogen kijken naar ons gevoel voor autonomie en het idee van auteurschap. Wat is de waarheid en wat de realiteit? En hoe te denken over moraal en privacy?

Deze expositie toont werken van kunstenaars die reageren op AI. Kunstenaars die met behulp van AI nieuwe werken creëren. Kunstenaars die zich ertegen verzetten en kunstenaars die ermee een verbinding aangaan, maar ook kunstenaars die het wetenschappelijk benaderen. Kunstenaars die beïnvloed worden door de wereld van games en SF. Kunstenaars die onze ervaring van de werkelijkheid bevragen en die maatschappijkritisch de AI-ontwikkeling becommentariëren met humor of juist hun zorgen daarover uiten.


Curator: Ellen Klijzing

Kunstenaars: Tom Bekkers, Vincent Boschma, Simone Boon, Jan Borren, Allard Boterenbrood, Hilbrand Bos, Ania Drupka, Rika Maja Duevel, Fabien Gruau, Vladimir Hristov , Ossa Kierkegaart, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Deniz Kurt,
DH Mack, Lou Moison, Manuel Pellegrini, Giulia Principe, Cedric La Quieze, Paul Rinzo, Ivano Salonia, Henk Schut, Jan Selen, Bart-jan Steerenberg, Hilde Tuinstra, Kevin Walker

PERMANENTE EXPOSITIES

CADAVRE EXQUIS

Mobirise

CADAVRE EXQUIS is een doorlopend kunstwerk van Rienke Enghardt. CADAVRE EXQUIS is gebaseerd op een kinderspel dat al eeuwenlang overal ter wereld gespeeld wordt. In het begin van de vorige eeuw zagen de Surrealisten het spel als kunstuiting en gaven het haar illustere naam. De CADAVRE EXQUIS-tekeningen die hier spelenderwijs uit zijn voortgekomen, geven een beeld van de tijdgeest van de turbulente jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Bij NDSM FUSE staat permanent een CADAVRE EXQUIS-tafel met papier en potloden. De tekeningen op de muur ernaast - meer dan duizend van kunstenaars en bezoekers – geven een glimp van de huidige tijdgeest.

OPENINGSTIJDEN do t/m zo 12:00-18:00

TOEGANG GRATIS  - PAY WHAT YOU WISH -

NDSM FUSE is helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar binnenkort gaat dat veranderen

ADRES

NDSM-plein 29
1033 WC Amsterdam

CONTACT

E info@ndsm-fuse.eu
T +31 (0)6 21 50 61 13

This site was built with Mobirise